Monday, May 18, 2009

Recensie: Wolfram Alpha voor genealogisch onderzoek

In de laatste dagen is er veel commotie over een revolutionaire zoekmachine, die Google als online zoekmachine zou kunnen vervangen. Wolfram Alpha (http://www.wolframalpha.com/) belooft alle vragen te beantwoorden. Anders dan bij de google zoekmachine dient men niet slechts een zoeklemma in te tikken, maar een zoekvraag te stellen. Dus niet gewoon "genealogie", maar bijvoorbeeld, "what is genealogie?". Uiteraard is dit al een omslachtige manier van zoeken, en dus zeker een groot minput voor deze zoekmachine.
We hebben een paar steekproeven genomen:
Wolfram Alpha:

We stelden aan Wolfram Alpha de vraag "What is genealogy?". De resultaten waren vrij onbenulli: een opsomming van verschillende types familie relaties. De online zoekmachine Wolfgang Alpha leverd dus niet een definitie van de term 'genealogie' op zoals men dit zou verwachten.

Op de vraag "What is the address of the archive in Leiden?" kregen we het antwoord: Wolfram|Alpha isn't sure what to do with your input. Een resultaat waar je niks aan hebt.

Vervolgens hebben we nog een vraag met een specifiek genealogisch character gesteld. "Who is the mother of Queen Elizabeth?" Een simpele vraag over een bekend iemand. Het resultaat was werderom ontnuchterend: "Wolfram|Alpha isn't sure what to do with your input." Een resultaat waar je dus niks aan hebt. Wolfram Alpha leverde dus niet de relevante links en informatie op.

Conclusie:

Google is zeker ook niet perfect, maar met een paar goede zoeklemma en een beetje "knowhow" van de zoekfuncties zijn de resultaten duidelijk beter dan die van Wolfram Alpha. Voor genealogisch onderzoek deugt Wolfram Alpha niet; het formuleren van zoekvragen is omslachtig en lastig. Wellicht zijn er andere onderzoeksmogelijkheden waar Wolfram Alpha inderdaad beter is dan Google, maar voor genelaogisch onderzoek is deze nieuwe, gehypte zoekmachine geen vooruitgang.

1 comment:

 1. "What is genealogy?" werkt wel, maar stelt de topic genealogy voor de definitie.
  'Assuming "genealogy" is a general topic | Use as a word instead'
  Wat natuurlijk niet echt goed is. Op word klikken levert wel de definitie op.

  Heb je dit topic al eens uit geprobeerd?
  het berekend family relaties;
  Bijvoorbeeld "My mother's son" (wat hetzelfde is als "mother son")
  komt met de oplossingen Brother en Self.

  Voor je onderzoek denk ik ook wel dat Alpha geen goede manier is; het is dan ook beperkt in data. De sterkte van Alpha zit elders, in het berekenen van dingen. Het is dan ook geen zoekmachine.

  Volzinnen zijn trouwens niet nodig.

  ReplyDelete