Friday, May 15, 2009

je genealogie online publiceren

Veel onderzoekers hebben na enige tijd de behoefte om hun genealogisch onderzoek te publiceren. Voor dat je iets publiceert moet je een paar vragen stellen.

Ben je er klaar voor? Doelstelling

Stel jezelf de vraag; heeft mijn genealogisch onderzoek het niveau om gepubliceerd te worden? Kijk kritisch naar je genealogische onderzoeksresultaten, en vraag jezelf: wat is mijn doelstelling? Wil ik een complete genealogie (kwartierstaat, stamreeks, parenteel etc) of wil ik mijn voorlopige resultaten publiceren om zo genealogische vraagstukken wat extra onder de aandacht van de lezer te brengen en mogelijk door reactie's van lezers nieuwe aanknoppingspunten te vinden voor mijn eigen genealogisch onderzoek.
Bedenk voor dat je iets publiceer heel goed wat je doelstelling is; overweeg de voor- en nadelen?

Formaat

Hoe wil ik mijn genealogische gegevens publiceren? Denk goed na over het formaat. Het maakt veel uit of je een kwartierstaat, een parenteel of een stamreeks publiceert. Elke formaat heeft zijn voor en nadelen. Elk formaat geeft een ander perspectief op jouw genealogisch onderzoek, en de reacties van je lezer zullen ongetwijfeld per formaat verschillen.
Publiceer je bijvoorbeeld een kwartierstaat met veel namen, is de kans veel groter dat je heel veel verschillende reacties krijgt met genealogische vragen over de verschillende namen, dan als je een stamreeks of een genealogische studie naar een bepaalde familienaam publiceert.
Vraag jezelf of je de tijd hebt alle genealogische vragen te beantwoorden. De keuze van je formaat hangt dus wederom weer nauw samen met de door jouw gekozen doelstelling. Uiteraard is het ook mogelijk je onderzoeksresultaten op verschillende manieren te publiceren.

papier of internet: statisch vs. dynamisch

Een belangrijke vraag die je je moet stellen voor dat je iets publiceert is: Hoe wil ik mijn genealogisch onderzoek publiceren. Wederom, bedenk goed wat je doelstelling is.

  • Je genealogie op papier: Een groot voordeel van het publiceren van je gnealogische gegevens is dat je gegevens duurzaam geregistreerd worden. Een nadeel is dat je genealogische gegevens slechts beperkt toegangelijk en doorzoekbaar zijn, en je dus maar een relatief klijn publiek hebt. Een ander nadeel is dat je -mits je een nieuwe uitgave van je genealogische gegevens publiceert- een papier publicatie statisch is; je kunt er niks meer aantoevoegen of fouten verbeteren.
  • Je genealogie online publiceren: Het internet biedt een groot aantal mogelijkheden om je genealogische gegevens online te publiceren. Een groot voordeel is dat je je genealogische gegevens altijd weer kunt verbeteren; het is online publiceren is dus zeer dynamisch. Een ander groot voordeel is dat je veel verschillende formaten kunt integreren, zoals bijvoorbeeld video's. Daarnaast beziet het internet unieke mogelijkheden wat betreft het doorzoeken van genealogische bestanden; je kunt een zeer groot publiek krijgen en je online gegevens kunnen ingezien worden door een groot publiek. Het grootste nadeel van het online publiceren is dat je genealogische gegevens vaak niet goed kunt beschermen tegen genealogisch plagiaat. Veel mensen nemen genealogische gegevens die online staan zonder enige schroom over en publiceren die dan onder hun eigen naam.
Maak dus eerst deze belangrijke keuze: op papier of online je gegevens publiceren? Hou altijd in je achterhoofd wat je doelstelling is. Een mogelijkheid is uiteraard om je gegevens eerst online te publiceren om na enige tijd te evalueren of je dit als nuttig en zinvol ervaart of niet

No comments:

Post a Comment